Slik ser boligåret ditt ut!

Her gir vi deg en oversikt over de aller viktigste merkedagene og hendelsene som kan påvirke boligprisene og eiendomsmarkedet i 2019.

Følg boligprisene

I Norge er det enkelt å følge boligprisene og se utviklingen i ditt lokalområdet. Den tredje virkedagen hver eneste måned publiserer Eiendom Norge statistikk over prisutvikling på nasjonalt plan, lokalt plan, antall solgte boliger, omsetningstid samt prisutvikling på fritidsboliger. Eiendom Norge har oversikt over alle transaksjonene og blir ansett som en trygg kilde for informasjon. I tillegg publiserer Obos sin egen statistikk over Obosboliger hver måned.

Rentehevinger

Norges Bank satte opp renten før jul, og det er ventet nærmere tre rentehevinger det kommende året. Rentemøtene står oppført i Norges Bank sin offisielle kalender, og det første møtet der renten kan bli satt opp etter nyttår er 24. Januar. Deretter følger 21. Mars, 9. Mai, 20. Juni, 15. August, 19. September, 24. Oktober og 19. Desember 2019. Selv om renten blir satt opp er det renteprognosen fremover som er viktig. Norges Bank kan heve renten, men kommunisere at de ikke vil være like aggressive på de kommende møtene, noe som vil få realrenten hos banken din til å falle.

Antall nybygg

Det har vært underleveranse av nye boliger i pressområder de siste årene, men i følge Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) normaliserte det seg i 2018. Enkelte analytikere fryktet at det ville bli lansert for mange nye boligprosjekter, og således legge press på prisene, men den store overraskelsen på oppsiden uteble. I følge NEF skal antall nye boliger øke i 2019, men i moderat fart.

Nye regler i 2019

De nye strenge boliglånsforskriftene som Finansdepartmentet valgte å videreføre i juni 2018, vil vare helt til 31. Desember 2019. Det skal derfor mye til for at Siv Jensen reverserer dette før tiden. Det har også blitt innført nye regler for boligannonsering og hva selve Finn annonsen eller den digitale utgaven må inneholde.

Har du spørsmål om boligåret 2019? Klikk her for å finne din lokale &Partners-megler!