Gjør uteplassen klar for vinteren

Nå som dagene stadig blir mørkere og kaldere er det på tide å rydde unna, og gjøre klart for vinteren. Enten du bor i hus med hage, i borettslag med fellesområder eller i en leilighet med balkong, kan denne huskelisten være til hjelp når du skal gjøre uteplassen klar for vinteren.

Rak løvet jevnt og trutt
Gjør hagen klar for vinteren. Å rake løv er et av grepene du bør ta for å sikre at hage eller fellesområde vokser fint frem på våren igjen. Noen venter til alt løvet har falt før de setter i gang med oppryddingen. Da kan alt fjernes og kastes samtidig. Grunnen til at dette i stedet bør gjøres med jevne mellomrom er for å gi gresset nok luft. Hvis du synes det er mye jobb å måtte fjerne løv i flere omganger, bruk heller noe av løvet til bed. Det beskytter jorden og blomstene mot vinterens kulde, og du slipper å ta flere turer på gjenbruksstasjonen.

Rengjøring av utemøbler og grill
Utemøbler skal brukes sesong etter sesong. Men tar du ikke godt nok vare på de risikerer du å måtte gå til anskaffelse av nye tidligere enn du hadde tenkt. Det vil ha konsekvenser for både lommebok og miljø. For å unngå belegg og skader gjennom vinteren bør du rengjøre stoler, bord og annet møblement grundig før du oppbevarer det på et tørt sted. Dette bør også gjøres med alle småmøbler slik som potter, krukker, lyslenker og lykter eller lignende. Her finner du en guide til hvordan forskjellig typer utemøbler skal vaskes.

Når du først er i gang, sørg for å også ta en grundig vask av grillen. En ren grill er en grill som sikrer et tryggere og hyggeligere grillmiljø, og som ikke ruster. Det finnes verktøy som er spesielt utviklet for rengjøring av grill, men du kommer lang vei med vanlig rengjøringsspray, en oppvaskbørste og mikrofiberklut.

Ikke glem utetekstilene
Det er ikke bare utemøblene som bør få seg en grundig vask før de stues bort for vinteren. Alt av tilbehør til utemøblene bør heller ikke glemmes. Puter, pledd og duker kan hives i vaskemaskinen, brettes og legges i bokser i bod eller garasje slik at de holder seg fine til du skal ta dem opp på våren igjen.

Har uteplassen din innsynsskjerm eller gulvteppe, bør dette også ryddes unna og skjermes for uværet høst og vinter kan bringe med seg.

Planting på høsten
Høsten er ekstra frodig med mer regn og god veksttemperatur, og er en god tid for planting og omplassering av bed, busker og trær. Det meste legges til rette for at plantene kan sette ekstra røtter. Å plante på høsten betyr derfor at du kan få et fargerikt forsprang på våren. Blomsterløker er spesielt populært, med også stauder og andre vintergrønne vekster passer bra å plante på høsten. Mangler du grønne fingre, men setter pris på fin hage kan norskproduserte planter være en god idé. De er nemlig allerede utprøvd her i landet, og godt vant til klimaet. Har du ikke hage, kan du likevel plante på balkongen. Ta inn sommerplanter og vaser, og erstatt med vintergrønne busker og potter eller balkongkasser som tåler litt røft vær.

Vedlikehold redskaper
Du har helt sikkert brukt en rekke hageredskaper i høstsjauingen. Husk at disse også er en del av det som trenger og vedlikeholdes og ryddes inn for vinteren. Tar du godt vare på hageredskapene dine, varer de mye lenger. Ikke la de bli liggende ute i høstregnet og vinterkulden. Har du batteridrevne redskaper, pass på at disse bør ligge frostfritt, gjerne i en kjeller eller garasje tilknyttet hus. Husk også å tømme vann og/hekte fra hageslangen slik at den ikke fryser.

Kilder: Felleskjøpet, klikk.no, Plantasjen